lauantai 27. helmikuuta 2021

Armolahjoista

 

Armolahjoja on seurakunnan, Kristuksen ruumiin, rakentumiseksi. 1 Kor 14:12 Paavali kirjoittaa Room 1:11-12 Kaipaan nähdä teitä voidakseni antaa teille jonkin hengellisen lahjan, että vahvistuisitte, tarkoitan, että me yhdessä ollessamme virkistyisimme yhteisestä uskostamme, teidän ja minun. Hengelliset lahjat siis vahvistavat meitä. Lahjat toimivat erityisesti yhdessä, seurakunnan ollessa koolla. Yhdessä ollessa me virkistymme yhteisestä uskostamme.


Armolahjat ovat kuitenkin Pyhän Hengen lahjoja. Se tarkoittaa, että ihminen saa rukoilla ja pyytää, täyttymistä Pyhällä Hengellä. Etsikää Herraa silloin, kun hänet voidaan löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä. Jes 55:6 Pyhän Hengen voi kokea...sillä Jumalan valtakunta ei ole syömistä ja juomista vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä. Joka tällä tavoin palvelee Kristusta, on Jumalalle mieluinen ja kelpaa myös ihmisille. Tavoitelkaamme siis sitä, mikä edistää rauhaa ja keskinäistä rakentumistamme. Room 14:17-19 Ja silloin kun monta Hengellä täyttynyttä kristittyä on koolla, siinä kokouksessa on Voimaa. Lahjat tekevät pyhät valmiiksi palvelutyöhön Ef 4:12 eli voittamaan sieluja Jeesukselle. Kaikilla kristityillä on jokin armolahja. Lahjat ovat erilaisia ”yhdistelmiä” eri ihmisillä ja eri vahvuisia lahjoja. Armolahjansa löytää parhaiten kokeilemalla. Parhaimpia armolahjoja Raamattu kehoittaa tavoittelemaan innokkaasti. 1 Kor 12:31 Kaksi lahjaa ovat kaikista eniten tavoittelemisen arvoisia: rakkaus ja profetoiminen 1 Kor 14:1 Paavali pitää itsestään selvänä, että kristityt tavoittelevat innokkaasti henkilahjoja ja pyrkivät saamaan niitä runsaasti seurakunnan rakentumiseksi. 1 Kor 14:12 Jos olet löytänyt jonkin armolahjan tai lahjoja Paavali kehoittaa rohkeasti virittämään se palavaksi eli alkaa käyttämään lahjoja ahkerasti. 2 Tim 1:6,7


Armolahjojen kanssa ollaan tekemisessä Jumalan ja ihmisten kanssa. Elävien pyhien olentojen kanssa. Kaiken yhteyden perustana tulee olla ja on rakkaus. Raamattu kuvaa millaista kristillisen rakkauden tulee olla: Olkoon rakkautenne vilpitöntä, vihatkaa pahaa ja pitäkää hyvästä kiinni. Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämisiä toisianne kohtaan. Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne. Älkää olko toimissanne velttoja. Olkaa Hengessä palavia, palvelkaa Herraa. Olkaa toivossa iloisia, ahdistuksissa kärsivällisiä ja rukouksessa kestäviä. Auttakaa pyhiä heidän tarpeissaan, pyrkikää osoittamaan vieraanvaraisuutta. Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkää kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa. Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää tavoitelko korkeita, vaan sopeutukaa vaatimattomiin oloihin. Älkää olko omasta mielestänne viisaita. Älkää kostako kellekään pahaa pahalla. Pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien ihmisten silmissä. Jos on mahdollista ja jos se teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa. Älkää itse kostako, rakkaani, vaan antakaa sijaa Jumalan vihalle, sillä on kirjoitettu: ”Minun on kosto, minä maksan takaisin, sanoo Herra” Mutta jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna hänelle juotavaa. Näin tehden sinä kokoat tulisia hiiliä hänen päänsä päälle. Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. Room 12:9-21 Tämä on rakkautta.

Mutta seurakunnassa on paljon haavoitettuja, särkyneitä ihmisiä, eikä tuo rakkaus ja yhteys aina toimi. Muutos parempaan voi kuitenkin lähteä itsestä. Mielestäni suurin ongelma on se, että liha on voitolla: Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette toteuta lihan himoa. Liha himoitsee Henkeä vastaan ja Henki lihaa vastaan.Ne ovat toisiaan vastaan, niin ettette tee sitä, mitä tahdotte. Mutta jos Henki johdattaa teitä, ette ole lain alaisia. Lihan teot ovat ilmeisiä. Niitä ovat haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyydet, riita, kiivaus, vihat, juonittelut, eripuraisuudet, harhaopit, kateus, juomingit, mässäily ja muut sellaiset. Sanon teille etukäteen, kuten ennenkin olen sanonut, että ne, jotka tällaista tekevät, eivät peri Jumalan valtakuntaa. Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki. Ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omia, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen. Jos me Hengessä elämme, vaeltakaamme myös Hengessä. Gal 5:16-25


Kuollettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta. Niiden vuoksi Jumalan viha kohtaa tottelemattomuuden lapsia, ja niissä tekin ennen vaelsitte, kun niissä elitte. Pankaa nyt tekin pois tämä kaikki: viha, kiivastuminen, pahuus, pilkka ja häpeämätön puhe suustanne. Älkää puhuko valhetta toisistanne Olettehan riisuneet pois vanhan ihmisen tekoineen ja pukeutuneet uuteen, joka uudistuu tietoon, Luojansa kuvan mukaan...Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja pitkämielisyyteen. Kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos jollakulla on moitetta toista vastaan. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken tämän lisäksi pukeutukaa rakkauteen, joka on täydellisyyden side. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon teidät myös on yhdessä ruumiissa kutsuttu, ja olkaa kiitollisia! Runsaasti asukoon teissä kiitoksen sana. Opettakaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikella viisaudella, psalmein, kiitosvirsin ja hengellisin lauluin, laulaen kiitollisina sydämissänne Jumalalle. Mitä teettekin, sanoin tai teoin, tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen Isää Jumalaa hänen kauttaan. Kol 3: 5-17. Meillä on vastuu pitää liha kurissa.


Ja kun tämä kaikki ei toteudu, aina saa pyytää Jeesukselta syntinsä anteeksi, että Jeesus puhdistaa verellään sisimmän ja antaa uuden alun. Laulussa sanotaan: ”Älä koskaan lähde, älä minkään synnin tähden ristin luota pois” ja ”Kaikki saavat tulla armoa omistamaan, mitä syntiä ollut on sulla, se anteeksi nyt annetaan..”




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti