maanantai 21. maaliskuuta 2016

Nöyryydestä

"Pukeutukaa kaikki keskinäiseen nöyryyteen, sillä Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon. 1 Piet 5:5 "Älkää tehkö mitään itsekkyydestä, tai turhan kunnian vuoksi, vaan pitäkää nöyrästi toista parempana kuin itseänne. Älkää katsoko vain omaa parastanne vaan myös toisten" Fil 2:3-4


"Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, että hän ajallaan korottaisi teidät." 1 Piet 5:6


Mikä on Jumalan "väkevä käsi", jonka alle pitää nöyrtyä?


Ymmärrän sen niin, että se tarkoittaa parannuksen tekoa elämän vaelluksessa. Päihteet: huumeet, alkoholi, tupakka pitää luovuttaa Herralle, eli lopettaa niiden käyttö. Pitää valvoa ja tehdä töitä, että leipää tulee pöytään tai opiskella päivällä, yöelämästä tulee luopua ja nukkua makeasti yönsä.

Nöyristely ei ole nöyrtymistä. Nöyrtymiselläkin on rajansa. Uhrin on kannettava silti oma vastuunsa elämästään. Ei pidä pitää halpana omaa sieluansa, vaan huolehtia omasta terveydestään: harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti, mutta muistaa myös pyhittää lepopäivä ja levätä riittävästi. 

Ihminen, joka uskoo ristiinnaulittuun Jeesukseen syntiensä sovittajana ei voi olla ylpeä. Raamatun Sanan lukeminen, kuunteleminen ja opiskeleminen pitää meitä nöyränä. Samoin ehtoollisella käynti, rukous ja uskovien yhteys.

Perheen perustamisessakin tulee olla nöyränä. Haureudessa ei saa elää ja uskovan kuuluu jakaa elämänsä toisen uskovan kanssa. Tämänkin olen kantapään kautta oppinut. Minulla ei tosin ole perhettä.

Näin ymmärrän Herran "väkevän käden" alle nöyrtymisen. Ilo Herrassa on meidän "väkevyytemme". "Samoin on Jumalan enkeleillä ilo yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen." Luuk 15:10 Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: iloitkaa!

Kun nöyrryt Herran väkevän käden alle, hän lupaa ajallaan korottaa sinut. Minäkin olen saanut tulla avun tarvitsijasta avun antajaksi. Ja, vaikka sen kummempaa korotusta ei tulisikaan , niin: "Minun onneni on olla Herraa lähellä" ja, -se on parasta minun elämässäni. "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu."

Jeesus Kristus koki nöyryytyksen, mutta myös korotuksen:


"Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei katsonut saaliikseen olla Jumalan kaltainen vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Hän tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olemukseltaan sellaiseksi kuin ihminen. Hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, aina ristin kuolemaan asti. Sen tähden Jumala onkin korottanut hänet korkealle ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, niin, että jokaisen polven on notkistuttava Jeesuksen nimeen, niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra." Fil 2:5-11 


Jos Jeesus Kristus ei olisi nöyryyttänyt itseään, ei meillä olisi syntien anteeksi saamista. Ja koska Jeesus nöyryytti itsensä, meillä on pelastus ristin sovitustyössä. Kukaan muu ei ole sovittanut ihmisten syntiä.

Kun Jeesus korotettiin Jumalan kolminaisuuden toiseksi persoonaksi, hänellä on oikeus avata Ilmestyskirjan sinetit ja Hän on meidän Uusi testamenttimme. Jeesus on herrojen Herra ja kuningasten Kuningas! Jeesus on ylempänä kaikkea herrautta, kuninkuutta, valtaa tai voimaa!


Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Joh 3:16

Minut on joskus nöyryytetty oikein pahasti, siksi ymmärrän, etteivät kaikki ihmiset pysty nöyrtymään niin helposti. Ylpeys pitää murtaa ja vasta sitten pystyy nöyrtymään. Se sattuu. "Totisesti, totisesti minä sanon teille: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää yksin, mutta jos se kuolee, se kantaa paljon satoa." Joh 12:24. Itselleen kuollut, nöyrtynyt ihminen on helposti lähestyttävä, yhteistyökykyinen ja joustava, samalla iloinen ihminen. Hänessä pääsee Hengen hedelmät kasvamaan, eikä hän jää yksin. Oikeaa nöyrtymistä on opetettavissa oleminen
.


Ja Jumala voi korottaa! Hän korotti Joosefinkin kaivosta ja vankeudesta faaraon oikeaksi kädeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti