perjantai 25. maaliskuuta 2016

Naisen sielunelämää pitkänä perjantaina Mark 15:16-41

Sotilaat veivät Jeesuksen maaherran palatsin sisäpihaan ja kutsuivat koolle koko sotilasosaston. He pukivat hänet purppuraviittaan, väänsivät orjantappuroista kruunun ja panivat sen hänen päähänsä.


-Sinä et ole edes kaunis. Jumalan siunaamat naiset ovat kauniita malleja, rotunaisia. Et voi olla Jumalan siunaama.


Sitten he alkoivat pilkallisesti tervehtiä häntä: "Ole tervehditty juutalaisten kuningas!"


-Sinä, joka sanot olevasi raamatunopettaja, olet syntinen nainen, kutsusi on mielikuvitusta, ei Jeesus kutsu syntisiä naisia raamatunopettajiksi, ainakaan Raamatun mukaan.

He löivät häntä ruokokepillä päähän, sylkivät hänen päälleen ja laskeutuen polvilleen kumarsivat häntä. Kun he olivat häntä pilkanneet, he riisuivat häneltä purppuraviitan, pukivat hänet hänen omiin vaatteisiinsa ja veivät ristiinnaulittavaksi.

Oli kolmas tunti kun he ristiinnaulitsivat hänet. Hänen yläpuolelleen oli kirjoitettu hänen tuomionsa syy: "Juutalaisten kuningas". Hänen lisäkseen he ristiinnaulitsivat kaksi rosvoa, toisen hänen oikealle, toisen vasemmalle puolelleen.

-Oletko sinä lähellä Jumalaa? Ei Jumalan lähellä voi elää syntisiä.

Näin toteutui kirjoitus, joka sanoo: "Hänet luettiin pahantekijöiden joukkoon."

-Kaikki kristityt ovat pahantekijöitä. Ei heille kuulu rakkaus, rauha tai anteeksiantamus. Tasa-arvo ja solidaarisuus ovat jumalattomille kuuluvaa viisautta. Eihän kukaan usko enää ristiinnaulittuun Jeesukseen.

Ohikulkijat pilkkasivat häntä ja sanoivat päätään nyökyttäen: "Voi sinua, joka hajotat temppelin ja kolmessa päivässä rakennat sen uudestaan. Pelasta itsesi ja astu alas ristiltä.

-Onko Jeesus pelastanut sinut? Et ole edes kunniallinen nainen. Et ole synnyttänyt lapsia, etkä ole naimisissa. Jumala ei ole siunannut sinua. Et ole uskovainen nainen.

Samoin ylipapit ja kirjanoppineet puhuivat toisilleen häntä pilkaten: "Muita hän on auttanut, itseään hän ei voi auttaa.

-Kuinka sinä voit opettaa? Auta ensin itseäsi.

Astukoon nyt, Kristus, Israelin kuningas, alas ristiltä, että me sen näkisimme ja uskoisimme." Myös ne, jotka oli ristiinnaulittu hänen kanssaan, herjasivat häntä.

-Maailman pitäisi tuntea seurakunnan keskinäisestä rakkaudestaan. Paremmat kristityt herjaavat: "Et jokatapauksessa ole siunattu nainen. Pysy omassa kastissasi"

Kuudennella tunnilla tuli pimeys yli koko maan. Sitä kesti yhdeksänteen tuntiin asti. Yhdeksännellä tunnilla Jeesus huusi kovalla äänellä:"Elohi, Elohi lema sabaktani?" Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?

-Jumalani, oletko sittenkin hyljännyt minut? Avaa joku ovi, näytä tie eteenpäin.

Jonkin matkan päässä oli myös naisia katselemassa. Heidän joukossaan oli Magdalan Maria ja toinen Maria, Jaakob nuoremman ja Jooseksen äiti, ja Salome. He olivat seuranneet Jeesusta ja palvelleet häntä hänen ollessaan Galileassa. Paikalla oli myös useita muita naisia, jotka olivat tulleet hänen kanssaan ylös Jerusalemiin.

-Kiitos Jeesus, että meitä on muitakin naisia, jotka ovat seuranneet sinua ja palvelleet sinua. Kiitos Jeesus, että olet minunkin puolestani kärsinyt ja ristiinnaulitsemisessa antanut henkesi syntieni sovitukseksi. Kiitos, Jeesus, että olet armosta kutsunut myös minut selittämään sanaasi ja saan seurata ristiinnaulittua Jeesusta, Jumalaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti