tiistai 14. heinäkuuta 2015

Rakastakaa vihamiehiänne Luuk 6: 27-31

"Teille, jotka kuulette" Marian osa, jossa kuunnellaan Jeesuksen opetusta Jeesuksen jalkojen juuressa, eikä toimiteta muuta, on autuas osa, eikä sitä oteta pois. Luuk 10:38-42 Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta. Room 10:17. Tosin pääseminen Jeesuksen läheisyyteen kuuntelemaan, voi johtaa Pyhän Hengen Voiman saamiseen ja rakkaudessa armolahjojen saamiseen ja toimimiseen Jeesuksen opetusten mukaan sekä valvomaan ja rukoilemaan omaa tilaa ja aikain merkkejä.

Nyt Jeesus opettaa: Rakastakaa vihamiehiänne. Paavalikin joutui kärsimään uskonsa vuoksi. Paavali kertoo: Olen nähnyt enemmän vaivaa ja ollut useammin vankeudessa kuin he. Minua on piesty ylenmäärin, monta kertaa olen ollut kuolemanvaarassa. Juutalaisilta olen viidesti saanut yhtä vaille neljäkymmentä raipaniskua. Kolmesti minua on ruoskittu, kerran minua on kivitetty, kolme kertaa olen joutunut haaksirikkoon, vuorokauden olen ajelehtinut meressä. Olen usein ollut matkoilla, ollut vaaroissa virtojen vesillä, vaaroissa rosvojen takia, vaaroissa heimolaisteni puolelta, vaaroissa pakanoiden puolelta, vaaroissa kaupungeissa, vaaroissa erämaassa, vaaroissa merellä ja vaaroissa valeveljien parissa. Olen ollut työssä ja vaivassa, valvonut paljon, kärsinyt nälkää ja janoa, paastonnut usein ja kärsinyt kylmää ja alastomuutta. 2 Kor 23-27. Tämä kaikki vaatii paljon vihollisten rakastamista ja voimaa, ettei katkeroidu. Paavali lauloi myös ylistystä Jumalalle ollessaan vankeudessa.

Emmehän me taistele verta ja lihaa vastaan vaan hallituksia ja henkivaltoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita ja taivaan avaruuden pahoja henkiolentoja vastaan. Ef 6:12. Ihmisiä tulee rakastaa, mutta paholaista ei tarvitse.

Jos meidän pienessä elämässä emme tule toimeen perheemme, sukulaistemme, työtovereiden tai ystävien kanssa, niin, Jeesus opettaa: tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siis "tehkää" eli aktiivisesti auta niitä ihmisiä jotka sinua vihaa. Puhu ihmisistä hyvää, niin saat viettää onnellisia päiviä, lukee Raamatussa. Jumala lupaa niin. Ja elä rauhassa kaikkien ihmisten kanssa, mikäli se vain sinusta itsestäsi riippuu. Ja jos vihamiehesi tekee väärin uudestaan ja uudestaan, anna hänelle anteeksi, ei vain kerran, vaan aina uudelleen ja uudelleen. Miksi? Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Siksi! Joh 3:16

Iloitkaa sitä mukaan kuin olette osallisia Kristuksen kärsimyksistä, jotta saisitte iloita ja riemuita myös hänen kirkkautensa ilmestyessä. Jos teitä pilkataan Kristuksen nimen tähden, olette autuaita, sillä kirkkauden ja Jumalan Henki lepää päällänne.

Jeesus opettaa edelleen: siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä solvaavat. Älä solvaa takaisin. Kun panemme hevoselle suitset suuhun, että ne tottelisivat meitä, me voimme ohjata niiden koko ruumista. Niin myös laivat, vaikka ne ovat suuria ja ankarien tuulten kuljetettavia, niitä ohjataan varsin pienellä peräsimellä, minne perämies tahtoo. Samoin kieli on pieni jäsen, mutta voi kerskailla suurista asioista. Kuinka pieni tuli -ja kuinka suuren metsän se sytyttää. Jaak 3:3-5.

Jos joku lyö sinua poskelle tarjoa hänelle toinenkin poski. Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua. Pelätkää ennemmin Häntä, joka voi sekä sielun, että ruumiin hukuttaa helvettiin. Jeesus rukoili ristillä: "Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä tekevät." Samoin Stefanus, kun hänet kivitettiin, huusi kovalla äänellä: "Herra, älä lue heille syyksi tätä syntiä!"

Älkää olko kenellekään mitään velkaa, paitsi, että rakastatte toisianne. Joka rakastaa toista on täyttänyt lain Rakkaus ei tee lähimmäiselleen mitään pahaa. Rakkaus on siis lain täyttymys. Room 13:8-10.

Jos joku ottaa sinulta viitan, älä kiellä häneltä paitaasikaan. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka ottaa sinun omaasi. Onko oikein antaa kerjäläiselle? Onko oikein antaa rahaa, vaikka se menisi johonkin huonoon tarkoitukseen? On toki. Niinkuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää tekin heille.

"Rakasta Herraa sinun Jumalaasi kaikesta sydämmestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi" ja "rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi" Jumala on rakkaus! Pyhä Henki on rakkauden Henki ja Pyhällä Hengellä täyttyessä täyttyy rakkaudella. Jumala vaikuttaa meissä tekemistä ja tahtomista. Meidän ei tarvitse pusertaa rakkautta itsestämme. Jumala rakastaa meitä niin, että saaamme kyvyn rakastaa kaikkia ihmisiä. Saamme kyvyn rakastaa perheenjäseniämme, sukulaisiamme, työtovereitamme ja ystäviämme. On Jumalan rakkautta, äidin rakkautta, eros rakkautta ja ystävyysrakkautta. Jumala kehottaa tavoittelemaan rakkautta.

Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä, rakkaus ei kadehdi, ei kerskaile, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa. Kaiken se peittää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Niin pysyvät nyt usko, toivo ja rakkaus, nämä kolme. Mutta suurin niistä on rakkaus.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti