torstai 23. heinäkuuta 2015

Kirkastusvuorella Luuk 9: 28-36

Oletko koskaan kokenut kirkastusvuorikokemusta? Elämän jotain huippuhetkeä? No, elämässä on nousuja ja laskuja. Usein hengelliset kirkastusvuorikokemukset valmentavat hengellistä tehtävää varten, kuten tämän päivän tekstissä Mooses ja Elia ilmestyivät valmentaakseen Jeesusta ristille. Minulle on Pyhä Henki antanut kokemuksia, mutta myöskin sen, että niihin kokemuksiin ei saa jäädä, vaan pitää valvoa aikaansa ja tilaansa ja mennä elämässä eteenpäin. Rakkauden ja Pyhän Hengen voitelun kokeminen on kuitenkin tärkeätä ja se antaa voimaa, jolla jaksaa arjen ja juhlan. Tämä Pyhän Hengen Voima on parantanut masennukseni.

Jeesus meni usein vuorelle yksinäisyyteen rukoilemaan. Vuorisaarnassa (alkaa Matt 5) Jeesus opetti rukoilemisesta: "Mutta kun sinä rukoilet, mene kammioosi, sulje ovesi ja rukoile isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka salassa näkee, palkitsee sinut." Matt 6:6

Jeesus otti vuorelle mukaansa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin. Nämä kaikki kolme olivat ensimmäisiä, joita Jeesus kutsui seuraamaan itseään. He olivat kaikki kalastajia ja Jeesus teki heistä kaikista "ihmisten kalastajia" Matt 4: 18-22

Kalasta tuli myöhemmin kristittyjen tunnusmerkki. Kala on vanhimpia Kristus-kuvioita. Rooman valtakunnan vainotessa kristittyjä he tunnistivat toisensa piirtämällä kalan kuvan maahan, seinälle tai pöytään. Kalaa merkitsevät kreikankielisen sanan kirjaimet ( i-kh-th-y-s ) ovat samat kuin alkukirjaimet sanoissa Iesous Khristos Theou Hyios Soter, Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja. Kala kuvaa myös ihmisiä, jotka Kristus kokoaa seurakuntaansa. (Pentti Lempiäinen, Kuvien kieli s. 315)

Nämä kolme lähintä opetuslasta kutsuttiin siis vuorelle Jeesuksen kanssa rukoilemaan. Jeesuksen rukoillessa hänen kasvojensa hahmo muuttui ja hänen vaatteensa tulivat säteilevän valkoiseksi. Muistatko kun Mooseksen kasvot säteilivät: Kun Mooses laskeutui alas Siinain vuorelta käsissään kaksi todistuksen taulua (Kymmenen käskyä 2 Moos 20:1-17), hän ei tiennyt, että hänen kasvojensa iho oli alkanut säteillä hänen puhuessaan Herran kanssa. Mutta kun Aaron ja kaikki israelilaiset näkivät Mooseksen ja huomasivat hänen kasvojensa ihon säteilevän, he pelkäsivät tulla hänen lähelleen...Lakattuaan puhumasta hänen kanssaan, hän otti peitteen pois ja oli ilman sitä, kunnes lähti ulos. Tultuaan ulos hän puhui israelilaisille, mitä oli käsketty ja israelilaiset näkivät Mooseksen kasvojen ihon säteilevän. Niin Mooses pani peitteen takaisin kasvoilleen, kunnes meni puhumaan Herran kanssa. 2 Moos 34: 29-35

Olet varmaan nähnyt ikoneissa maalatun sädekehän tai kuullut puhuttavan aurasta ihmisen ympärillä. En ole perehtynyt ikoneihin, enkä auroihin ja itse puhunkin mieluiten Kristuksen kirkkaudesta, jonka voi nähdä myös kristittyjen silmissä tai heidän ympärillään. Jotkut kristityt kertovat myöskin, että Kristuksen kirkkaus on täyttänyt koko huoneen, jossa he ovat olleet.

Jos jo kuoleman viralla, kirjaimin kaiverrettuna kivitauluihin, oli kirkkautta, niin että israelin lapset eivät voineet katsoa Moosesta kasvoihin hänen kasvojensa kirkkauden vuoksi, joka kuitenkin oli katoavaa, kuinka paljon enemmän kirkkautta on vanhurskauden viralla. Se millä ennen oli kirkkautta, on nyt tämän ylivoimaisen kirkkauden rinnalla kirkkautta vailla. Jos sillä, mikä on katoavaa, oli kirkkautta, paljon enemmän kirkkautta on sillä, mikä on pysyvää. Koska meillä on tällainen toivo, toimimme hyvin avoimesti, emmekä tee niin kuin Mooses, joka pani kasvoilleen peitteen, etteivät israelin lapset näkisi sen loppua, mikä on katoavaa. Vielä tänäänkin peite on heidän sydämensä päällä Moosesta luettaessa, mutta kun heidän sydämensä kääntyy Herran puoleen, peite otetaan pois. Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siellä on vapaus. Me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niinkuin muuttaa Herra, joka on Henki. 2 Kor 3:7-18

Siis, kirkastusvuorella olivat Jeesuksen kanssa Pietari, Johannes ja Jaakob. Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia ja he keskustelivat Jeesuksen kanssa. Mooses edustaa lakia ja Elia profeettoja. Koolla olivat siis laki, profeetat ja Jeesus Kristus. He keskustelivat Jeesuksen poismenosta, jonka hän oli toteuttava Jerusalemissa. Jeesus sai varmasti lohdutusta ja tukea, toivoa ja vahvistusta ennen ristille menoaan. Olihan hänen tehtävänään sovittaa koko maailman synti kärsimällä ristillä. Jumalan ja ihmisen yhteys piti palauttaa ja se oli mahdollista vain Jeesuksen kärsimisellä ja kuolemalla ristillä. Jeesus ylösnousi kuolleista, sillä vaikka hänet tehtiin synniksi, ei hänessä ollut syntiä, eikä paholainen voinut häntä pitää. Synnin palkka on kuolema, mutta Kristuksen armolahja on ikuinen elämä.

Opetuslapset olivat unen raskauttamia. Kun opetuslapset heräsivät unestaan he näkivät Jeesuksen kirkkauden ja kaksi miestä, jotka seisoivat hänen luonaan. Pietari sanoi: "Mestari, meidän on hyvä olla täällä. Tehkäämme siis kolme majaa, sinulle yksi, Moosekselle yksi ja Elialle yksi." Mutta hän ei tiennyt mitä sanoi. Siellä missä taivasten valtakunta on lähellä, siellä on hyvä olla.

Pietarin vielä puhuessa tuli pilvi ja peitti heidät varjoonsa. He pelästyivät joutuessaan pilven sisään. Pilvestä kuului ääni, joka sanoi: "Tämä on minun poikani, se valittu. Kuulkaa häntä!" Silloin kun Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen Jordanilla, taivaat aukenivat ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan hänen päälleen kuin kyyhkynen. Ja taivaasta kuului ääni, joka sanoi:" Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt" Matt 3: 13-17. Jeesus oli oikeasti Jumalan Poika ja hän tiesi tehtävänsä jo etukäteen.

Kirkastusvuorella kohtasivat siis laki, profeetat, risti, Taivasten valtakunta, Taivaan isä ja opetuslapset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti